Ta bort H30 i XCO säsongen 2023

Jag tänkte på det här under master classet: om du är över 40 år kan du tävla i en egen klass, H40 passar. Sedan kommer det alltid att finnas människor som tävlar och som är tillräckligt bra för eliten, men det går inte att komma ifrån det. Men H30 däremot, jag tycker att denna klass helt och hållet bör tas bort av flera skäl. Och detta är inte alls en kritik mot dem som kör i H30, det är bara det att så länge klassen existerar kommer naturligtvis vissa människor att köra i den, jag resonerar så eftersom jag tror att det är strukturellt fördelaktigt att ta bort H30 och göra eliten större. För det första kan de första fem och ibland tio H30:orna redan köra den nuvarande eliten.

Om H30 försvinner och vi i stället kör elittävlingar kommer det att ha en positiv effekt på antalet deltagare i elitklassen. Just nu har SM 40 elitspelare och drygt 20 H30-spelare, men det vore bättre om det fanns 60 elitspelare. Naturligtvis finns det en risk att vissa av dem som arbetar på H30 inte skulle fungera i Elite om det inte fanns något H30, men varför inte? Om du bara är med i eliten kommer du att värderas i eliten i din egen rätt. Att vara 25:e i Elite är lika mycket värt som att vara 6:e i H30, eller vad förhållandet är mellan dessa siffror.

Du kanske inte känner dig bekväm med att berätta för dina arbetskamrater att du hamnade på 32:a plats i Elite eller på 12:e plats i H30. Men å andra sidan är måttet absolut, och om du säger att du är 32:a i Sverige i den disciplinen behöver du inte förklara klassystemet eller att de bästa löper i en annan klass osv. H30 är vagt, eftersom många är i den åldersgruppen och åker elit, och det finns också eliter över 40 år. Samma problem finns inte i H40 där det nästan inte finns några. Jag tycker också att det är mycket bra att den större klassen skapar ett bredare fält och ger människor som ökar sina kunskaper fler platser att öva på att tävla på. Jag syftar på de juniorer och under 23-åringar som är på väg upp till elitklassen, inte på oss pensionerade herrar som söker självförverkligande.

De sista varven körs oftast ensamma eller med en spridning, men det skulle vara trevligt med fler racing situationer med hela fältet i eliten. Någon som kämpar under de första åren i eliten och som antingen är en billy eller nästan en billy kan gå därifrån. Om de fortsätter kan vissa av dem bli de bästa i längden. Vissa kanske har börjat cykla för sent. Tänk om det fanns tre till fem ryttare i hela fältet, vilken chans skulle de ha att vänja sig vid tävlingssättet? I Schweiz är det svårt att tro att det finns 40 ryttare i en elitklass vid mästerskapen. Enligt 80 %-regeln behöver många trötta cyklister inte avsluta loppet på 1:40, utan de kommer att köra i ungefär 60 minuter, vilket förmodligen innebär att de kan köra i samma tempo som H30, men med färre varv. Jag tror att fördelen med ökad konkurrens för elitförare i allmänhet är större än nackdelen med att inte kunna tävla mot H30-förare. Ärligt talat är de av oss som tävlar i H30 inte direkta hoppare för framtiden, och det finns ingen direkt hälsofördel eftersom alla som tävlar redan tränar maximalt och det är osannolikt att de blir en överviktig ”soffpotatis” bara för att de inte kan tävla i H30.

Men i långa lopp spelar klassen ingen roll alls. Alla springer på samma bana och startar tillsammans ändå. Jag har själv tävlat med H30, så jag känner mig lite mer bekväm, men om den inte fanns tror jag att jag redan skulle ha ett val, och om jag ville tävla skulle det vara Elite… Så länge H30 finns förstår jag varför många väljer den, även de som borde åka Elite. Kanske skulle målet att vinna en medalj i H30 vara mer motiverande än målet att sluta bland de 20 bästa i Elite. Jag har aldrig tänkt det själv, men jag tror att det kan vara lättare att känna ”kryddan” och motivationen i vinterträningen om man siktar på en pallplats. Det ska bli intressant att se vad som händer när H30 försvinner. Jag tror det i alla fall.

Ta bort H30 i XCO säsongen 2023
Rulla till toppen