Mountainbike idag består av många discipliner

Mountainbike cykling uppstod i USA på 1970-talet när några cykel entusiaster ville utforska terräng i terräng. Naturligtvis räddades de snabbt och kände farten och adrenalinet på den slingrande vägen. Efter det gick det i hög fart. Mountainbike idag består av många discipliner, från sprints till långlopp, så att hitta din favorit är lätt. Ett olympiskt evenemang, det största är Cross Country Olympics (XCO), som är mycket nära besläktat med Short Track Variant (XCC). Relativt nära besläktade med de två är långloppet, Cross-Country Marathon (XCM), och sprinten, Cross-Country Eliminator (XCE). Snabbare grenar inkluderar Downhill (DHI), Enduro (END) och 4X.

XCO I den här tävlingen börjar du klassvis och springer ett visst antal varv runt en runda på cirka
-6 km. Du kommer att stöta på tekniska problem som sten lådor, hopp och droppar. Banan ska utformas som ett klöverblad som cyklister kommer att se om och om igen.

XCC En syster disciplin till XCO, men presterade med kortare loopar och kortare tävlingstider. Du kommer att stöta på tekniska problem som stenlådor, hopp och droppar. Banor är ofta utlagda på ett sådant sätt att det finns goda möjligheter till omkörningar, vilket ofta leder till mer fokuserade lopp.

XCM Lång distans, form som passar de flesta cyklister från nybörjare till elit. En masstart som går en lång sträcka på cirka 60 till 120 km. Tekniskt enklare än XCO, men mer taktiskt.

XCE Sprint fungerar på samma sätt som längdåkning, men cyklister startar och
heat istället för 6 vardera som i skidåkning, med de två första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 m.

XCR Cross Country Team Relay. Laget består av fyra cyklister i olika klasser, samtliga kör ett ban varv var.

DHI Vill du se något spektakulärt med otrolig svårighet som du aldrig trodde att du skulle kunna klättra till fots? Kolla då in cyklingens svar på störtlopp. I en enkelstart (förkortningen DHI står för Downhill Individual, vilket är ganska ovanligt eftersom det är en masstart inom downhill (DHM)), vinner den snabbaste downhill. Tävlingstid internationell 2-5 minuter.

END De senaste åren har enduros växt i storlek. Föreställ dig en något gradvis nedförsbacke och res sträckan från mål till nästa start. Samma upplägg som rallytävlingen. Tiderna mäts endast på specialpassager eller utförspassager och summeras efter att ha genomfört cirka 5 sträckor.

4X

Tänk skicross på cykel. Maxpuls för cyklister och åskådare. Kvalificerar med förare sittande och tävlande
v
tills det finns en vinnare. Spåren är 30-60 sekunder långa.

Mountainbike idag består av många discipliner
Rulla till toppen