Cykling genom fantastiska barrskogar. De fina stigarna vrider och vänder sig på härliga kullar och är omgivna av små, vackra sjöar. Livet är som en saga, där det bara saknas en liten magisk figur som lurar bland blåbärsbuskarna. Men som alla sagor har den här sagan en dyster, mörk karaktär: drömmar förvandlas plötsligt till mardrömmar, och en lång, smal väg genom sumpiga fält sträcker sig framför dig. All kärleksfull frid i ditt sinne försvinner, och istället fylls du av Spång ångest, det vill säga att cykla över bron! Men du behöver inte vara rädd. Här är fem tips som hjälper dig att bli av med din rädsla.
Börja enkelt
Gå till en stor parkeringsplats och cykla längs den vita linjen och kom ihåg att titta uppåt. När du har lärt dig att cykla runt parkeringen kan du göra det lite svårare genom att placera två rep 10-20 cm från varandra och cykla mellan dem. Gör några svängar och försök att ta med små hinder, t.ex. grenar. Detta kan verka lite fånigt, men det är en bra metod.
Titta framåt
Officerens råd om att ”titta uppåt och fortsätta” när du blev inkallad till armén gäller fortfarande här. Du måste ta dig ut ur mardrömmen och tillbaka till den magiska skogen som jag nämnde i början. Om du tittar rakt ner på framhjulet kommer du att förlora stabiliteten och vackla nerför gångvägen. Om du tittar 5-8 meter framåt har du vanligtvis tillräckligt med tid för att göra de nödvändiga små korrigeringarna. Titta upp! Den hastighet som dödar människor? Här är det tvärtom. Det kanske inte är ”ju snabbare desto bättre”, men det är uppenbart att det är mycket svårare att gå för långsamt än att gå för fort.
Håll ögonen på styret
Det kan verka lite konstigt, men försök att inte styra för mycket. Du behöver sällan svänga mycket, oftast räcker det med att rotera höfterna och flytta tyngdpunkten något. Om du bara svänger med styret riskerar du att överstyra och hamna i sladd. Försök att manövrera genom att röra på kroppen, ibland räcker det med att bryta knäna. Halkande backar. Stakar används ofta för att hindra dig från att klösa dig fram genom myriga områden. Det mesta av fukten stannar under stolparna, men det är inte ovanligt att brädan som stolparna är gjorda av förblir våt hela tiden. Om du har otur kan alger växa på brädorna och göra dem halare än is! Närma dig strandpromenaden med försiktighet för att se hur den ser ut. Fotgängare och cyklister släpar vanligtvis med sig lera längs strandpromenaden, så den är ofta ganska lerig från början och kan vara mycket hal. Om du har tur kan en omtänksam och kärleksfull person ha satt hönsnät eller något liknande på brädorna.
I så fall är fixeringarna helt vansinnigt goda!