Inför Finnmarksturen i långloppscupen 2022

Juli månad är i full gång, tävlingarna sker i omgångar och det är redan dags för den sjunde deltävlingen i långloppscupen. På söndag bjuds vi på en spännande Tour of Finland. Detta prestigefyllda lopp har en bana som lockar riktiga trailfantaster. Dessutom är det här evenemanget också världsmästerskapet i långdistans, och det kommer att finnas gott om nervositet på startlinjen den sista söndagen i juli. Vi kontrollerade situationen med den organiserande klubben CSK Ludvika för dig. Eller så markerar vi dig som cyklist.

Oavsett vilket, var beredd på att få en snabb översikt över vad vi anser vara viktigast. Om du har ett gott minne, har kursen ändrats något från 2019? – Som med de flesta långdistanslopp i Cupen har vi lyckats behålla kurs schemat från tidigare år. Så de som har gått våra kurser före pandemin vet exakt vad de kan förvänta sig. Särskilt de som sprang World Long Distance Cup 2019 bör vara redo att dra i trådarna eftersom årets stora lopp äntligen kommer att äga rum. Kan du ge oss en kort beskrivning och översikt av kursen?

Kort beskrivning av banan.

– Banan är bara 81 km lång och är uppdelad i två slingor. Den första slingan börjar vid start/målområdet vid ABB Arena och fortsätter längs den asfalterade vägen i Ludvika centrum fram till den första klättringen. I början finns det relativt stora grusvägar och breda tränings spår, som sedan övergår i stigar. Efter 19 km når man banans högsta punkt, bergets topp, där spåret skjuter in i ABB Arena. Efter toppen finns det några härliga nedfarter och relativt platt terräng, grusvägar och stigar som leder till Ludvika och det andra varvet. Det andra varvet börjar på asfalt genom en småbåtshamn och Hitachis industriområde (ABB Ludvika köptes av Hitachi) och leder till Högbergets motionsspår, där en uppförsbacke väntar efter 45 km. Det som följer är den mest varierade terrängen på banan, med många stigar och vackra grusvägar där du kan ta pauser och fylla på med vatten och energi. När du når Hagge, där den tredje kontrollpunkten ligger, blir leden kortare och en grusväg leder till Ludvika.

Det finns dock två stora stigningar längs vägen där du kan andas ut och sprinta till målet på löpbandet i ABB Arena. Vilka är några av utmaningarna på banan? – De två sista kullarna, Leo’s Hill, är den sista utmaningen på banan, med en uppstigning till toppen på cirka sju kilometer, där det naturligtvis väntar en mållinje. Vilka särskilda försiktighetsåtgärder bör du vidta före, under och efter loppet? – Det är viktigt att vara uppmärksam på energiförbrukningen eftersom banan är relativt lång och har många stigningar. På grusvägar kan du ta tillfället i akt att fylla på vätske- och energiförråden. Våra lager är välfyllda och redo för hela resan. Passa på att fylla dina flaskor med Enervit sportdryck. Annan viktig information som cyklister bör känna till – Lördagen den 30 juli, dagen före loppet, arrangeras en liten Tour of Finland. Kom gärna och heja på barnen och ungdomarna.

Inför Finnmarksturen i långloppscupen 2022
Rulla till toppen